دوره آموزشی ملی بودجه ریزی عملیاتی در مورخه 10و 11 مهر ماه سال جاری با حضور آقای مهندس قندالی ریاست مترم سازمان امور عشایر ایران ، آقای دکتر صفرزاده معاون محترم هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری ،آقای مهندس کریم زاده ریاست محترم سازمان جهاد کشاورزی استان ، آقای مهندس زینال زاده مدیر کل محترم امور عشایر استان ، آقای مهندس ترابی معاون محترم توسعه مدیریت ومنابع انسانی سازمان امور عشایر ایران ، آقای مهندس پازوکی مدیر کل محترم طرح و برنامه سازمان امور عشایر ایران ، آقای مهندس عبادی معاون محترم منابع انسانی سازمان برنامه و بودجه استان و کارشناسان برنامه و بودجه استانها و کارشناسان طرح و برنامه سازمان امور عشایر ایران در سالن فرهنگسرای جوان ارومیه برگزار گردید .
این جلسه با تلاوت آیاتی چند از قرآن کریم آغاز گردید ، سپس آقای مهندس زینال زاده ضمن عرض خیر مقدم به میهمانان حاضر با اشاره بر سیمای عشایر استان آذربایجان غربی اظهار داشتند استان آذربایجان غربی با جمعیتی بالغ بر 103927 نفر و 15599 خانوار سومین استان عشایر نشین کشور بوده و 3/4 درصد از جمعیت استان و 9 درصد از جعیت عشایر کشور را تشکیل می دهند
عشایر آذربایجان غربی متشکل از 12 ایل و 21 طایفه بوده و در 336 کانون توسعه مستقر می باشند .
مدیرکل امور عشایر استان آذربایجان غربی افزودند از کل افراد لازم التعلیم 61/6 درصد مردان و زنان باسواد می باشند که تعداد باسوادان زن کمتر از باسوادان مرد می باشد که در این راستا اداره کل امور عشایر استان جهت شتاب بخشی به سواد آموزی تفاهم نامه ای با سازمان آموزش و پرورش منعقد و نسبت به شناسایی 5000 نفر بی سواد و 500 نفر باسواد در جامعه عشایری اقدام نموده است
آقای مهندس زینال زاه با اشاره به میزان صنایع دستی استان بیان داشتند عشایر استان آذربایجان غربی با تولید قریب به 12/41 درصد تولیدات داری اعم از کلاه و دستکش و جوراب و ... رتبه اول کشوری را در بین استانهای عشایرنشین داشته و در زمینه تولید سایر صنایع دستی اعم قالی و قالیچه با تولید 15700متر مربع در سال 10درصد از تولید این محصولات را در بین عشایر کشور به خود اختصاص داده است . ایشان افزودند برای احیاء صنایع دستی و توانمند سازی عشایر و ایجاد حرفه های جدید وتنوع شغلی طی تفاهم نامه منعقده بین این اداره کل و سازمان فنی و حرفه ای استان دوره های مهارتی جدید در قالب به بافی فرش ، دوره های خیاطی و... برای عشایر برگزار و برای قبول شدگان در آزمون گواهینامه فنی و حرفه ای صادر گردید .
پس از ایشان آقای دکتر صفرزاده ، معاون محترم هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری ضمن عرض خیر مقدم به میهمانان حاضر و آرزوی سفری خوش برای میهمان عزیزاظهار داشتند نظام تصمیم گیری کشور بر این باور رسیده افرادی که در برنامه ریزی عملیاتی و بودجه ریزی عملیاتی ذی نقش هستند بایستی آثار و فعالیت های افراد به خوبی ارزیابی شود تا برنامه و بودجه ایکه صرف امورات می شود به خوبی سنجیده شود تا رویه های معمول تغییر و ارتقاء یابد .
آقای دکتر صفرزاده با اشاره به آمار بیسوادی عشایر ابراز داشتند بایستی با برنامه ریزی آموزشی در رفع معضل بیسوادی عشایر گامهای محکم تری برداریم تا انشااله عشایر عزیز از نعمات سواد بهره مند گردیده و با آموزش مهارت های جدید و ایجاد اشتغال پایدار به شکل پیشرفته و اصولی همچنین اسکان عشایر در حفظ ذخائر و مواهب طبیعی و پیاده سازی طرح دام و مرتع کوشا باشیم و امید است بتوانیم با برنامه ریزی عملیاتی در برنامه ششم که در شرف تدوین و تصویب است برنامه ریزی عملیاتی جایگاه خود را تحکیم و با بودجه ریزی عملیاتی و برنامه عملیاتی دولت تدبیر و امید بتواند آثارو برکات آن را در زندگی مردم بالاخص عشایر زحمت کش و غیور مشهود و کارسازی نماید .ایشان در ادامه با اشاره بر 12000 شهید استان اظهار داشتند 64 هزار شهید از اقصی نقاط کشور در استان آذربایجان غربی حضور داشته و در مقابل معارضین در دفاع از کیان اسلامی جنگیدند و شهید شدند پس ایجاب میکند بر اساس دین و تعهد که در قبال شهداء و آزادگان داریم راه شهداء را ادامه دهیم تا در پیشگاه ذات اقدس الهی و شهدائ عزیز شرمنده نباشیم .
پس از ایشان آقای کریم زاده ضمن عرض خیر مقدم و آرزوی توفیق برای میهمانان حاضر ، با اشاره به فرموده رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) " عشایر ذخائر انقلابند " اظهار داشتند در آستانه تدوین برنامه ششم و در دوره عقلانیت و تدبیر و امید انشااله که بتوانیم با برنامه ریزی عملیاتی و بودجه ریزی عملیاتی جایگاه ویژه ای برای عشایر لحاظ نمائیم و برای قشری که شایسته هر نوع خدمتگزاری هستند خدمات اثربخشی ارائه نمائیم .
آقای مهندس کریم زاده در ادامه با اشاره برمیزان دام عشایر استان افزودند : یک چهارم دام استان متعلق به عشایر می باشد و 25 درصد از فراورده های دامی توسط عشایر تولید و به بازار مصرف عرضه می گردد . و بایستی با بازاریابی مناسب و تصمیمات شایسته بتوانیم این تولیدات را ساماندهی نموده و در تحقق اقتصاد مقاومتی سمت و سو بخشیم .
رئیس محترم سازمان جهاد کشاورزی با توجه به نقش بی بدیل عشایر درحفاظت و حراست از مرزها بیان داشتند به خاطر اهمیت زندگی عشایر که در مرزها زندگی می نمایند بایستی در برنامه ریزی ها کشور منابعی لحاظ گردد و به نیازهای عشایر دقت و توجه بیشتری شود .
در ادامه اقای مهندس قندالی ریاست محترم سازمان امور عشایر ایران ابراز داشتند 2 بحث بسیار مهم در حوزه عشایر مطرح می گردد یکی بحث برنامه ششم می باشد که نقش همکاران برنامه و بودجه در قسمت کلان کشور بسیار حائز اهمیت است و امید است پس از این دوره آموزشی با حساسیت بیشتری این مبحث را ادامه دهند .
ایشان افزودند : بحث توسعه مناطق روستایی و عشایری که در برنامه ششم گنجانده اند نتیجه تلاش فراکسیون عشایر می باشد و با توجه به اینکه ظرفیت عظیمی در مناطق روستایی و عشایری هست که میتوان با برنامه ریزی منسجم از ظرفیت های موجود به نحو احسن بهره برداری نمود .
بحث مهم دیگر موضوع اقتصاد مقاومتی است که دارای چند محوراز جمله درون گرایی ،برون زایی ، عدالت محوری ، دانش محوری و ... می باشد که عشایر مولد و زحمت کش همه این شاخصها را دارا بوده و مصداق عینی اقتصاد مقاومتی می باشند آقای مهندس قندالی افزودند در جامعه عشایری مناطقی داریم که قریب به 40 نوع مشتقات و تولیدات متنوع دامی دارند و این یعنی سازگاری با طبیعت .
ایشان افزودند یکی از منابعی که می تواند در موقعیت فعلی و در حوزه اقتصاد ملی موثر باشدجامعه عشایری است که 1/8 درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهد و خوشبختانه در سال گذشته در بحث زنجیره گوشت توانسته ایم با وجود تمام ناملایمات از جمله افزایش قیمت نهاده های دامی تولید گوشت قرمز را از 150 هزار تن به 195 هزار تن برسانیم .
رئیس سازمان امور عشایر استان با اشاره بر سه مشخصه از عشایر افزودند : هر چادر یا اتراقگاه یا یورد عشایری دارای سه مشخصه اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی می باشد با این دلیل که 35درصد از صنایع دستی کشور و 25 درصد از تولیدات دامی توسط عشایر تولید و به بازار مصرف عرضه می گردد در حوزه اجتماعی نیز فرهنگ مشارکت و یاری گری هنوز حفظ شده و جزء فرهنگ اصیل آنها محسوب می گردد . درحوزه پدافند نیز به عنوان حوزه امنیتی محسوب میگردد و بدون هیچ ادعایی مرزها را محافظت و امنیت را در مرزها برقرار می نمایند
آقای مهندس قندالی اظهار داشتند استان آذربایجان غربی از اقوام مختلف تشکیل یافته است و تمام استانها بالاخص این استان بدلیل نقش بی بدیل در ایستادگی و مقاومت برای دفاع از شرف و کیان کشو ر جزء میثاق ملی محسوب میگردد و انشااله همه بتوانیم در راه اعتلای نظام جمهوری اسلامی ایران و ادامه راه شهداء موفق باشیم .
در ادامه دوره آموزشی ملی بودجه بندی عملیاتی و بستر های مورد نیاز به مدرسی استاد ارجمند جناب آقای مهندس نوری آغاز گردید
گفتنی است این دوره برای کارشناسان معین برنامه و بودجه و کارشناسان طرح و برنامه استانها به مدت دو روز در 10 و 11 مهر ماه سال جاری برگزار می گردد .
شایان ذکر است در حاشیه این دوره آقای مهندس قندالی ریاست محترم سازمان امور عشایر ایران با هدف معرفی هر چه بیشتر پتانسیل های جامعه عشایری و ارتقاء آگاهی های عمومی در گفتگوی ویژه خبری با صدا و سیمای مرکز آذربایجان غربی شرکت کردند .