جایگاه بخش دامپروی عشایر استان در تولید و امنیت غذایی
امنیت غذایی یك مفهوم گسترده است كه به وسیله تعامل دامنهای از عوامل بیولوژیكی، اقتصادی، اجتماعی، كشاورزی و فیزیكی تعیین میشود، و بنابراین همچون مفاهیم بهداشت یا رفاه اجتماعی معیار واحدی برای ارزیابی آن وجود ندارد. با وجود این، میتوان این پیچیدگی را با تمركز روی سه مولفه مشخص امنیت غذایی یعنی موجودی مواد غذایی، دسترسی به مواد غذایی و استفاده از مواد غذایی سادهتر كرد.
اهداف برنامه های طرح افزایش تولید گوشت قرمز امور عشایر در ارتباط با معیشت جامعه عشایری:
- -افزايش توانمندي هاي توليدي عشاير با استفاده از فن آوري مناسب و دانش و مهارت هاي بومي آنها
- -تقويت تعامل سازنده عشاير با محيط زيست و منابع محيطي و رابطه متعادل و پايدار دام و مرتع در زيست بوم هاي عشايري
- تعداد و نوع دام
- بر اساس اطلاعات آماری تعداد دام در اختیار عشایر مطابق با سر شماری 1 میلیون و 919 هزار راس دام سبک و 74387 راس دام سنگین می باشد.
- تولیدات دامی (در سال)
- میزان تولید گوشت دام سبک : 11998 تن
- میزان تولید گوشت دام سنگین: 5196 تن
- میزان تولید شیر دام سبک و سنگین: 57009 تن
- میزان تولید پشم: 1292 تن
- میزان تولید کرک و مو: 15.7 تن
- مهمترین تولیدات عشایر استان استان آذربایجان غربی
-
- مهمترین تولیدات لبنی: شیر، ماست، دوغ، کشک، پنیر، کره، روغن و قره قوروت.
- مهمترین صنایع دستی : قالی، قالیچه، گلیم، زیلو، ورنی، جاجیم، پلاس، کلاه، دستکش، جوراب
-
- مهمترین گیاهان دارویی کشت شده و جمع آوری شده از عرصه های منابع طبیعی: گل محمدی، خاک شیر، گل گاوزبان، آویشن، ختمی، زیره، بابونه، بادرنجبویه، گزنه، چای کوهی
-
- طرح جایگزینی سوخت فسیلی
- جلوگیری از قطع درختان، بوته کنی و حفظ منابع طبیعی و نیز افزایش بهداشت عمومی و افزایش سطح رفاه عشایر از اهداف اجرای این طرح می باشد. در این طرح امکان دسترسی عشایر به سوختهای جایگزین با احداث جایگاههای ذخیره و توزیع نفت و گاز مایع و انرژیهای نو در مناطق عشایری تامین می گردد.