جلسه شورای هماهنگی مدیران مجموعه جهاد کشاورزی استان در ساعت 10صبح مورخه 95/07/10 با حضور آقای مهندس قندالی ریاست محترم سازمان امور عشایر ایران ، آقای مهندس کریم زاده ریاست محترم سازمان جهاد کشاورزی استان ، آقای مهندس زینال زاده مدیر کل محترم امور عشایر استان ،آقای مهندس ترابی معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان امور عشایر ایران ، آقای دکتر داهیم مدیر کل محترم دامپزشکی استان ، آقای مهندس وهاب زاده مدیر کل محترم منابع طبیعی و آبخیزداری استان ، معاونین سازمان جهاد کشاورزی استان و جمعی از مدیران محترم جهاد کشاورزی استان و روسای ادارات عشایری شهرستانها برگزار گردید .
در این جلسه ابتدا آقای مهندس زینال زاده ضمن عرض خیر مقدم و تقدیر و تشکر از حضور اثر بخش آقای مهندس قندالی و هیئت همراه در استان آذربایجان غربی و تشکر از زحمات آقای مهندس کریم زاده به لحاظ حسن توجه و عنایات ویژه به جامعه عشایری استان با نظری اجمالی بر سیمای عشایر استان آذربایجان غربی اظهار داشتند استان آذربایجان غربی متشکل از 12 ایل و 21 طایفه می باشد که با دارابودن قریب به دو میلبون واحد دامی 25درصد از فراورده های دامی استان را تولید و به بازار مصرف عرضه می نمایند .
مدیر کل امور عشایر استان با بیان اینکه 90 درصد عشایر آذربایجان غربی عمدتا کوچ درون استانی دارند تصریح کردند عمده مناطق کوچ رو آذربایجان غربی را شهرستانهای ماکو ، چالدران و شاهین دژ تشکیل میدهند و 10 درصد عشایر استان برون کوچ بوده و عمدتاً به شهرستانهای مراغه و مرند در آذربایجان شرقی کوچ می نمایند .
آقای مهندس زینال زاده در ادامه با تبیین یکی از اهداف اساسی اداره کل امور عشایر در خصوص آموزش عشایر اظهار داشتند در بخش آموزش و توانمندسازی عشایر تفاهم نامه با سازمان آموزش و پرورش واداره کل امور عشایر جهت شتاب بخشی به سواد آموزی عشایرمنعقد گردیده و در این راستا 5000 نفر از بیسوادان عشایر و 500 نفر از با سوادن عشایر با توجه به اینکه آموزش دهندگان به جهت تسهیل در آموزش از با سوادان عشایری می باشد شناسایی شده اند در بخشی دیگر نیز جهت ارتقاء توانمندیهای عشایر و ایجاد اشغال پایدار و تغییر معیشت وابسته به دام عشایر ، تفاهم نامه ای با سازمان فنی و حرفه ای و اداره کل امور عشایر منعقد و حرفه ها و مهارت های جدید طبق استاندادهای آموزشی در مناطق عشایری آموزش داده می شود ایشان افزودند : در بخش اعتبارات آموزش و ترویج عشایر با اخذ مبلغ 500 میلیون ریال دوره های آموزشی متعدد در حوزه بهداشت دام ، بیماری های مشترک ، بیمه اجتماعی ، صندوق اعتبارات خرد زنان و ... با 8200 نفر روز برای عشایر برگزار گردید .
مدیر کل امور عشایر استان در ادامه بااشاره بر عملکرد عمرانی اداره کل امور عشایر استان اظهار داشتند کل اعتبارات تخصیص یافته به این اداره کل جهت اجرای پروژه های عمرانی به مبلغ 6939 میلیون ریال بوده که در قالب پروژه های مرمت و بازسازی ایلراهها ، بهسازی چشمه و آبشخور دامی احداث خط انتقال ، نصب حمام خورشیدی و ... در سال 1394هزینه گردیده است .
آقای مهندس زینال زاده در بخش دیگری با بیان اهداف شبکه تعاونیهای عشایری افزودند شبکه تعاونیهای عشایری با هدف حمایت ، هدایت و نظارت بر تشکل های تعاونی عشایری بوده و با دارابودن 10 شرکت تعاونی و یک اتحادیه به حدود 25881 خانوار عشایری عضو و سهامدار شرکت های عشایری ارائه خدمات می نماید .
ایشان در ادامه با یادآوری نقش بانوان عشایری در اقتصاد خانوارها افزودند در سال گذشته قریب به 530 میلیون ریال جهت تقویت بنیه اقتصادی به 16 صندوق اعتبارات خرد زنان به صورت بلاعوض تزریق گردیده که امید است بانوان توانمند عشایری با شروع فعالیت های جدید بتوانند سرمایه فعلی را به چندین برابر ارتقاء دهند .
مدیرکل امور عشایر استان مشکلات و چالش های حوزه عشایر را عدم خرید تضمینی محصولات تولیدی عشایر ، مشکل تامین نقدینگی برای تعاونی های عشایری جهت تهیه و توزیع نیازمندیهای بخش کشاورزی و دام ، امکان ارائه تضامین بانکی برای عشایر جهت برخورداری از تسهیلات ، فقدان ساختمان اداری در شهرستانها و ... عنوان نمودند .
پس از ایشان آقای مهندس کریم زاده ضمن خیر مقدم به میهمانان ابراز داشتند استان آذربایجان غربی قطب کشاورزی و دامی در کشور است و در استان آذربایجان غربی از کل اراضی موجود یک میلیون هکتار اراضی قابل کشت می باشد .
رئیس محترم سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره بر میزان تولیدات شاخص استان از جمله سیب ، چغندر قند و ... افزودند استان آذربایجان غربی در تولید این محصولات رتبه اول کشوری را به خود اختصاص داده است و این به منزله این است که در این استان پتانسیل های کشاورزی بسیار بالاو حائز اهمیت می باشد و به فرموده امام خمینی (ره ) که می فرمایند کشاورزی در راس همه امور است بایستی در تخصیص اعتبارات و منابع به بخش کشاورزی که محور توسعه و استقلال در کشور می باشد توجه ویژه ای مبذول گردیده و در بازار مصرف نیز مورد توجه قرار گیرد .
آقای مهندس کریم زاده با اشاره به پنج رویکرد اقتصاد مقاومتی اظهار داشتند در هیچ حرفه ای به اندازه کشاورزی و دامداری این 5 رویکرد ( درون زا ، برون نگر ، دانش محور ، عدالت محور ، مردمی نگر ) را به صورت مشهود نمی توان داشت مگر در جامعه روستایی و عشایری که جزء تولیدکنندگان بی ادعا و زحمت کش این مرزو بوم هستند .
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان افزودند کشاورزی با شاخص های توسعه از جمله رونق اقتصادی ، ایجاد اشتغال و تولید مناسب هم راستا بوده و بایستی با تغییر نگرش و دیدگاه و با تفکر دراهداف رو به رشد در تحقق و تعالی این امر بکوشیم .
پس از ایشان مدیران محترم جهاد کشاوزی و روسای ادارات عشایر شهرستانها به بیان دیدگاهها و نظرات و ارائه چالش های موجود پرداختند .
در ادامه آقای مهندس قندالی ضمن تقدیر و تشکر از تمام زحمت کشان حوزه عشایر ، با اشاره به یکی از کارهایی که در حوزه عشایر کشور انجام میشود ، اظهار داشتد : یکی از کارهای مهم و اثر بخش در مناطق عشایری استفاده از انرژی خورشیدی و مواهب و منابع طبیعی است که در حال پیگیری و انجام این طرح به صورت گسترده و فراگیر در جامعه عشایری هستیم .
رئیس سازمان امور عشایر کشور با اشاره به بحث آموزش و ترویج عشایر، اظهار داشتند : آموزش و ترویج از محل مزرعه تا سر سفره یکی از بحثهای مهم در تولید محصولات سالم و ارگانیک و تامین امنیت غذایی مردم می باشد .
ایشان با بیان اینکه آموزش و ترویج طی سالهای گذشته مسکوت مانده بود اعلام داشتند بحمد الله دولت تدبیر و امید به شدت به بحث علم و تکنولوژی و فن در حوزه تولیدات کشاورزی ترویج و آموزش توجه داشته است ، و در نظام نوین ترویج و آموزش تمام حوزه ها اعم از کشاورزی و دام و ... مد نظر قرار گرفته شده است و از طریق نظام نوین ترویج میتوان چالش های موجود را تا حد امکان برطرف نمود و باید اذعان داشت تمام کسانی که در حوزه کشاورزی فعالیت می نمایند به عنوان یک مروج هستند و بایستی به صورت اصولی و مطلوب به این امر بپردازند .
رئیس محترم سازمان امور عشایر ایران اظهار داشتند یک بخش عظیمی که باید به آن توجه شود ظرفیت مردم است و اگر عشایر برای دفاع از انقلاب وارد میدان نشده بودند ما الان این زمین و خاک را نداشتیم ظرفیت این مردم در کنار آن عشایری که از مرتع استفاده میکنند ضرورت و نیاز به این مرتع است و باید فکری برای این نیاز عشایر بکنیم .
رئیس سازمان امور عشایر کشور با اشاره به حوزه گردشگری عشایر ، اظهار داشتند : در این حوزه در سطح ملی یک کار گروه توسعه گردشگری مصوب شده که در آینده این کار گروه در سطح استانها هم تشکیل خواهد شد.
ایشان در ادامه با اشاره به بحث تشکلها ، تصریح کردند : یکی از بحثهای مهم تشکلها ی تعاونی عشایری است و بایستی شبکه تعاونی های عشایری با ایجاد زیرساخت های لازم در راستای ایجاد فعالیت های نوین و سود آور جهت تقویت بنیه اقتصادی عشایر کوشا باشد .